«Η τροφή ως φάρμακο για τη μείωση της LDL Χοληστερόλης» Ευρήματα μελέτης – Μινεσότα Η.Π.Α.

«Η τροφή ως φάρμακο για τη μείωση της LDL Χοληστερόλης» Ευρήματα μελέτης – Μινεσότα Η.Π.Α.

Μια νέα μελέτη – σε τυχαίο, διασταυρωμένο δείγμα ατόμων – δείχνει ότι τα άτομα που έτρωγαν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά, όπως φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, μείωσαν την LDL χοληστερόλη τους, ακόμη και απουσία άλλων διατροφικών αλλαγών, ή αλλαγών στον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές αξιοποίησαν ως δείγμα 54 ενήλικες, oι οποίοι έλαβαν για να καταναλώσουν, είτε κατάλληλα διαμορφωμένα σνακ, είτε ανάλογα σνακ της αγοράς, που ήταν παρόμοια σε θερμίδες και συσκευασία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν οδηγίες να καταναλώνουν αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα σνακ -«τροφές θεραπείας»- δύο φορές την ημέρα, ως υποκατάστατο για κάτι που ήδη έτρωγαν και να μην κάνουν άλλες αλλαγές στη διατροφή, ή στον τρόπο ζωής τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες ασθενείς δεν λάμβανε φάρμακα στατίνης, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Μετά τις πρώτες 4 εβδομάδες, ακολούθησε μια περίοδος παύσης 4 εβδομάδων (περίοδος έκπλυσης) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έλαβαν να καταναλώσουν άλλα σνακ της αγοράς, ελεγχόμενα -«τροφές ελέγχου»- .

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% και η ολική χοληστερόλη (TC) κατά 5% σε όσους έλαβαν «τροφές θεραπείας», σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν «τροφές ελέγχου».«Αυτό που τρώτε είναι πολύ σημαντικό και μπορείτε να τρώτε τροφές που θα μειώσουν τη χοληστερόλη σας», είπε στο theheart.org/Medscape Cardiology ο επικεφαλής συγγραφέας Stephen I. Kopecky, MD, Σύμβουλος, Τμήμα Προληπτικής Καρδιολογίας, Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Mayo Clinic, Rochester, Minnesota.

«Με βάση τα ευρήματα της μελέτης μας, αυτός ο τύπος προσέγγισης: «Tροφή ως φάρμακο», διευρύνει τις επιλογές για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς πολλοί ασθενείς είτε δεν επιθυμούν, είτε δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα με στατίνες και μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν την υπερλιπιδαιμία τους με ρεαλιστικές παρεμβάσεις με βάση τα τρόφιμα», δήλωσε ο Kopecky, ο οποίος είναι Διευθυντής της κλινικής Statin Intolerance Clinic της Mayo Clinic. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Ιανουαρίου στο The Journal of Nutrition.

Πληθυσμός σε κίνδυνο.

Τα φάρμακα στατίνης χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας, αλλά πολλά άτομα είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να τα λάβουν, «αφήνοντας έναν μεγάλο πληθυσμό ασθενών σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων», γράφουν οι συγγραφείς. Συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών ινών και της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών στερολών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης σημειώσει ότι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) «μπορεί να έχει υπολιπιδαιμικές επιδράσεις σε λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας», αναστέλλοντας έτσι την αθηροσκλήρωση και ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να «προσφέρουν οφέλη μέσω αντιφλεγμονωδών επιδράσεων, ρύθμιση της αυτόνομης αδρενεργικής απόκρισης και ενδοθηλίου τροποποίηση λειτουργίας.” Σημειώνεται επίσης ότι η δίαιτα vegan παρείχε υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών και φυτικών στερολών, με μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 17% σε συνδυασμό με την προσέγγιση του Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη, αλλά η συμμόρφωση των χρηστών σε αυτή τη δίαιτα ήταν περιορισμένη. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες τροφές που περιείχαν σημαντικές ποσότητες των σχετικών συστατικών. Αυτά τα σνακ περιελάμβαναν πλιγούρι βρώμης, τηγανίτες, μπάρες cranberry, μπάρες σοκολάτας, smoothies και granola, με όλα τα προϊόντα να εναλλάσσονται ως προς τα θρεπτικά συστατικά που μας ενδιαφέρουν.

Κάθε μερίδα περιείχε τουλάχιστον:

  • 5 g φυτικές ίνες (που περιέχουν ≥ 2 g διαλυτές, παχύρρευστες ίνες)
  • 1 g ALA
  • 1 g φυτοστερόλες
  • 1800 mmol αντιοξειδωτικά

Όλα τα προϊόντα «τροφές θεραπείας» παρασκευάστηκαν από ολόκληρα συστατικά τροφίμων, που τεκμηριωμένα επηρεάζουν θετικά την καρδιαγγειακή υγεία, όπως καρύδια, αμύγδαλα, βρώμη και μούρα, και όλα ήταν εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Ο αριθμός θερμίδων ανά μερίδα κυμαινόταν από 110 έως 190 kcal. Τα προϊόντα «τροφές ελέγχου» ήταν παρόμοια είδη από το σούπερ μάρκετ, τα οποία ταιριάζουν ως προς το περιεχόμενο θερμίδων, καθώς και στις απαιτήσεις προετοιμασίας.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να μην αλλάξουν τη διατροφή ή τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά τις περιόδους παρέμβασης. «Δεν θέλαμε να κάνουν τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης», εξήγησε ο Kopecky. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η επίδραση της παρέμβασης στη χοληστερόλη LDL νηστείας. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν την επίδραση της παρέμβασης στην κυκλοφορούσα TC, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη HDL, τη γλυκόζη νηστείας, την ινσουλίνη, την υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hsCRP) και τις επιδράσεις των πολυμορφισμών μονονουκλεοτιδίου (SNPs) CYP7A1 και APOE στην έκβαση .Οι ερευνητές μέτρησαν τα λιπίδια ορού των συμμετεχόντων στην έναρξη και στο τέλος κάθε φάσης, με τα αποτελέσματα να συγκρίνονται χρησιμοποιώντας το μοντέλο ανάλυσης διακύμανσης (ANOVA).

Υγιεινές Επιλογές – Μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 54 μη καπνιστές (18 άνδρες και 36 γυναίκες, μέση ηλικία, 49 ± 12 έτη, μέση LDL χοληστερόλη, 131 ± 32,1 mg/dL, μέση TC, 219 ± 36,7 mg/dL, μέση ηλικία τριγλυκερίδια, 8,24 ± 156 mg/dL dL) που ήταν υποψήφιοι για στατίνες, αλλά είτε δεν ήθελαν να λάβουν αυτούς τους παράγοντες, είτε είχαν δυσανεξία σε αυτούς. Η θεραπεία και οι ομάδες ελέγχου ήταν και οι δύο σε υψηλό βαθμό συμμόρφωσης (95,0% και 96,5% συμμόρφωση, αντίστοιχα, Ρ = 0,914), όπως προσδιορίστηκε με εκτίμηση συγκέντρωσης λιπαρών οξέων 18:3n-3 ορού. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα τελικού σημείου, βρήκαν ότι η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά μέσο όρο 8,8% ± 1,69 στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (P < 0,0001), με ορισμένους συμμετέχοντες να εμφάνισαν μειώσεις της LDL χοληστερόλης άνω του 20% .Η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά μέσο όρο 5,08% ± 1,12 στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (P < 0,0001), αλλά δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων σε HDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη ορού, ινσουλίνη και hsCRP συγκεντρώσεις .Η παρουσία των SNPs δεν επηρέασε τα αποτελέσματα (P ≥ 0,230). «Σε αυτή τη χώρα, το 57% των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα – αυτό σημαίνει φαγητό που είναι έτοιμο για κατανάλωση και έρχεται σε περιτύλιγμα – και περίπου το 74% των Αμερικανών πηγαίνει σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης καθημερινά», παρατήρησε ο Kopecky.

“Τα προϊόντα που παρείχαμε ήταν προφανώς επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά ήταν επεξεργασμένα τρόφιμα που έδιναν στους ανθρώπους υγιεινές επιλογές. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε υγιεινά τρόφιμα και να μειώσουν τη χοληστερόλη”, είπε. “Για κάθε 1% που μπορούμε να μειώσουμε την LDL χοληστερόλη μας, μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή καρδιακού θανάτου κατά 1% σε πέντε χρόνια. Επομένως, εάν το κάνετε αυτό σε μεγάλο επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο, δυνητικά, αλλάζοντας σημαντικά το κόστος περίθαλψης σε αυτή τη χώρα με λιγότερες καρδιακές παθήσεις, που είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος». Επιπλέον, «μια μείωση 11% [της LDL χοληστερόλης] είναι αυτό που κανονικά χρησιμοποιούμε για να αποφασίσουμε για την επάρκεια μιας θεραπείας απόκρισης στις στατίνες», πρόσθεσε ο Kopecky.

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/967519?src=mbl_msp_iphone&ref=email

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.e-genius.gr ...intelligent web software